dating dejting tips par relation tjej kille

Datingtips för att hitta rätt person

Söker du kärlek? Dessa tips hjälper dig att hitta varaktig kärlek och bygga ett värdefullt förhållande.

Hinder för att hitta kärlek

Är du singel och letar efter kärlek? Har du svårt att träffa rätt person? När du har problem med att hitta en kärleksförbindelse är det alltför lätt att bli avskräckt eller köpa in de destruktiva myterna där ute om dejting och relationer.

Livet som ensamstående erbjuder många belöningar, som att vara fri att driva dina egna hobbyer och intressen, lära dig att njuta av ditt eget företag och uppskatta de tysta stunderna av ensamhet. Men om du är redo att dela ditt liv med någon och vill bygga ett varaktigt och värdefullt förhållande kan livet som ensam person också verka frustrerande.

För många av oss kan vårt emotionella bagage göra det svårt att hitta rätt romantiska partner. Du kanske växte upp i ett hushåll där det inte fanns någon förebild för en solid, hälsosam relation och du tvivlar på att sådant ens existerar. Eller kanske din dejtingshistoria bara består av korta flingar och du vet inte hur man gör ett förhållande. Du kan lockas till fel typ av person eller fortsätta att göra samma dåliga val om och om igen på grund av en olöst fråga från ditt förflutna. Eller kanske placerar du dig inte i de bästa miljöerna för att träffa rätt person, eller att när du gör det känner du dig inte tillräckligt säker.

Oavsett fall kan du övervinna dina hinder. Även om du har bränts upprepade gånger eller har en dålig historia när det gäller dejting, kan dessa tips hjälpa dig att hitta en sund, kärleksfull relation som varar.

Vad är en hälsosam relation?

En hälsosam relation är när två personer utvecklar en anslutning baserad på:

 • Ömsesidig respekt
 • Förtroende
 • Ärlighet
 • Stöd
 • Rättvisa / jämlikhet
 • Separata identiteter
 • Bra kommunikation
 • En känsla av lekfullhet / kärlek

Källa: UW Seattle

Omvärdera dina missuppfattningar om dejting och relationer

Det första steget för att hitta kärlek är att ompröva några av missuppfattningarna om dejting och relationer som kan hindra dig från att hitta varaktig kärlek.

Vanliga myter om dejting och letar efter kärlek

Förväntningar om att dejta och hitta kärlek

När vi börjar leta efter en långvarig partner eller ingå ett romantiskt förhållande gör många av oss det med en förutbestämd uppsättning (ofta orealistiska) förväntningar – som hur personen ska se ut och bete sig, hur förhållandet ska utvecklas och vilka roller varje partner ska ha. Dessa förväntningar kan baseras på din familjehistoria, påverkan från dins vänner, dina tidigare erfarenheter eller till och med ideal som beskrivs i filmer och TV-program. Att behålla många av dessa orealistiska förväntningar kan göra att varje potentiell partner verkar otillräcklig och varje nytt förhållande känns nedslående.

Tänk på vad som verkligen är viktigt

Skillnad mellan vad du vill och vad du behöver hos en partner. Vill är förhandlingsbart, medan behov är inte det.

Vill ha saker som sysselsättning, intellekt och fysiska attribut som längd, vikt och hårfärg. Även om vissa egenskaper verkar av avgörande betydelse i början kommer du ofta att upptäcka att du i onödan har begränsat dina val. Det kan till exempel vara viktigare att hitta någon som är:

 • Nyfiken snarare än extremt intelligent. Nyfiken människor tenderar att växa smartare med tiden, medan de som är ljusa kan försvinna intellektuellt om de saknar nyfikenhet.
 • Sensuell snarare än sexig.
 • Omsorg snarare än vacker eller stilig.
 • Lite mystiskt snarare än glamoröst.
 • Humoristiskt snarare än rik.
 • Från en familj med liknande värden som din, snarare än någon med en specifik etnisk eller social bakgrund.

Behov är annorlunda än önskemål eftersom behoven är de egenskaper som betyder mest för dig, såsom värden, ambitioner eller mål i livet. Det här är förmodligen inte de saker du kan få reda på om en person genom att titta på dem på gatan, läsa deras profil på en dejtingsajt eller dela en snabb cocktail i en bar före senaste samtalet.

Vad känns rätt för dig?

När du letar efter varaktig kärlek, glömmer vad som ser rätt, glömma vad du tycker borde vara rätt, och glömmer vad dina vänner, föräldrar, eller andra människor tycker är rätt, och fråga dig själv: Har relationen känner rätt för mig?

Datingtips 1: Håll saker i perspektiv

Gör inte dit sökande efter en relation till mittpunkten av ditt liv. Koncentrera dig på aktiviteter du tycker om, din karriär, hälsa och relationer med familj och vänner. När du fokuserar på att hålla dig lycklig kommer det att hålla ditt liv balanserat och göra dig till en mer intressant person när du möter någon speciell.

Kom ihåg att första intryck inte alltid är tillförlitliga, speciellt när det gäller internet dejting. Det tar alltid tid att verkligen lära känna en person och du måste uppleva att vara med någon i olika situationer. Till exempel, hur bra håller den här personen under press när saker inte går bra eller när de är trötta, frustrerade eller hungriga?

Var ärlig om dina egna fel och brister. Alla har brister, och för att ett förhållande ska hålla, vill du att någon ska älska dig för den person du är, inte den person du vill vara, eller den person de tycker att du ska vara. Dessutom kan det som du anser vara en brist faktiskt vara något som en annan person tycker är udda och tilltalande. Genom att tappa all förevändning kommer du att uppmuntra den andra personen att göra detsamma, vilket kan leda till en ärlig, mer uppfyllande relation.

Tips 2: Bygg en äkta anknytning

Dejtingspelet kan vara jobbigt för nerverna. Det är bara naturligt att oroa sig för hur du kommer över och om ditt datum kommer att gilla dig eller inte. Men oavsett hur blyg eller socialt obekväm du känner kan du övervinna dina nerver och självmedvetande och skapa en bra anslutning.

Fokusera utåt, inte inåt. För att bekämpa nerver från första dejten, fokusera din uppmärksamhet på vad ditt datum säger och gör och vad som händer runt dig, snarare än på dina interna tankar. Att vara helt närvarande just nu hjälper dig att tänka på bekymmer och osäkerhet.

Var nyfiken. När du verkligen är nyfiken på någon annans tankar, känslor, upplevelser, berättelser och åsikter, visar det sig – och de kommer att gilla dig för det. Du kommer att komma över som mycket mer attraktiv och intressant än om du spenderar din tid på att försöka marknadsföra dig till ditt datum. Och om du inte är riktigt intresserad av ditt datum, är det lite meningsfullt att driva förhållandet vidare.

Var äkta. Att visa intresse för andra kan inte förfalskas. Om du bara låtsas att du lyssnar eller bryr dig kommer ditt datum att ta upp det. Ingen gillar att manipuleras eller placeras. I stället för att hjälpa dig att ansluta och göra ett gott intryck kommer dina ansträngningar troligen att slå tillbaka. Om du inte är riktigt intresserad av ditt datum, är det lite poäng att fortsätta relationen vidare.

Var uppmärksam. Gör ett försök att verkligen lyssna på den andra personen. Genom att ägna stor uppmärksamhet åt vad de säger, gör och hur de interagerar kommer du snabbt att lära känna dem. Små saker går långt, till exempel att komma ihåg någons preferenser, historierna de har berättat för dig och vad som händer i deras liv.

Lägg bort din smartphone. Du kan inte riktigt uppmärksamma eller skapa en äkta anslutning när du multitaskar. Icke-verbal kommunikation – subtila gester, uttryck och andra visuella ledtrådar – berättar mycket om en annan person, men de är lätta att sakna om du inte är inställd.

Tips 3: Prioritera att ha kul

Online dejting, singelevenemang och matchmaking-tjänster som speed dating är roliga för vissa människor, men för andra kan de känna sig mer som högtrycksjobbintervjuer. Och vad dejtingsexperter kan säga dig, det är en stor skillnad mellan att hitta rätt karriär och att hitta varaktig kärlek.

Istället för att leta efter dejtingsajter eller umgås i pick-up barer, tänk på din tid som ensamstående som ett bra tillfälle att utöka din sociala krets och delta i nya evenemang. Gör att ha kul ditt fokus. Genom att bedriva aktiviteter som du gillar och placera dig i nya miljöer möter du nya människor som delar liknande intressen och värderingar. Även om du inte hittar någon speciell kommer du fortfarande att ha trivts och kanske också skapat nya vänskap.

Tips för att hitta roliga aktiviteter och likasinnade människor:

 • Volontär för en favorit välgörenhetsorganisation, djurskydd eller politisk kampanj. Eller till och med prova en volontärsemester (för mer information se avsnittet Resurser nedan).
 • Gå på en förlängningskurs på ett lokalt college eller universitet.
 • Registrera dig för dans, matlagning eller konstlektioner.
 • Gå med i en löpklubb, vandringsgrupp, cykelgrupp eller idrottslag.
 • Gå med i en teatergrupp, filmgrupp eller delta i en paneldiskussion på ett museum.
 • Hitta en lokal bokgrupp eller fotoklubb.
 • Delta i lokala mat- och vinprovningsevenemang eller konstgalleriöppningar.
 • Var kreativ: Skriv en lista över aktiviteter som finns tillgängliga i ditt område och sätt med en ögon slumpmässigt en stift i en, även om det är något du normalt inte skulle överväga. Vad sägs om pole dance, origami eller bowling på gräsmattan? Att komma ut ur din komfortzon kan vara givande i sig.

Tips 4: Hantera avslag på bra sätt

Vid någon tidpunkt kommer alla som letar efter kärlek att behöva hantera avslag – både som den som avvisas och den som avvisar. Det är en oundviklig del av dejting och aldrig dödlig. Genom att vara positiv och vara ärlig mot dig själv och andra kan hantering avslag vara mycket mindre skrämmande. Nyckeln är att acceptera att avslag är en oundviklig del av dating men att inte spendera för mycket tid på att oroa sig för det. Det är aldrig dödligt.

Tips för att hantera avslag när man dejtar och letar efter kärlek

Ta det inte personligt. Om du avvisas efter ett eller några datum kommer den andra personen troligen bara att avvisa dig av ytliga skäl som du inte har någon kontroll över – vissa föredrar bara blondiner framför brunetter, pratande människor framför tysta – eller för att de inte kan övervinna sina egna frågor. Var tacksam för tidiga avslag – det kan spara mycket mer smärta på vägen.

Tänk inte på det, men lär dig av erfarenheten. Slå inte dig själv över några misstag du tror att du har gjort. Om det händer upprepade gånger, ta dock lite tid att reflektera över hur du relaterar till andra och eventuella problem du behöver arbeta med. Släpp sedan. Att hantera avslag på ett hälsosamt sätt kan öka din styrka och motståndskraft.

Bekräfta dina känslor. Det är normalt att känna sig lite sårad, förbittrad, besviken eller till och med ledsen när man möter avslag. Det är viktigt att erkänna dina känslor utan att försöka undertrycka dem. Att öva mindfulness kan hjälpa dig att hålla kontakten med dina känslor och snabbt gå vidare från negativa upplevelser.

Tips 5: Se efter röda flaggor för förhållandet

Röda flaggbeteenden kan indikera att ett förhållande inte kommer att leda till hälsosam, bestående kärlek. Lita på dina instinkter och ägna stor uppmärksamhet åt hur den andra personen får dig att känna. Om du tenderar att känna dig osäker, skämmas eller underskattas kan det vara dags att ompröva förhållandet.

Vanliga röda flaggor i förhållanden:

Förhållandet är beroende av alkohol. Du kommunicerar bara bra – skrattar, pratar, älskar – när en eller båda är påverkade av alkohol eller andra ämnen.

Det är svårt att göra ett åtagande. För vissa människor är engagemang mycket svårare än andra. Det är svårare för dem att lita på andra eller att förstå fördelarna med ett långvarigt förhållande på grund av tidigare erfarenheter eller ett instabilt hemliv som växer upp.

Icke-verbal kommunikation är avstängd. Istället för att vilja ansluta till dig är den andra personens uppmärksamhet på andra saker som telefonen eller TV: n.

Svartsjuka på externa intressen. En partner tycker inte om att den andra spenderar tid med vänner och familjemedlemmar utanför relationen.

Kontrollerande beteende. Det finns en önskan från en persons sida att kontrollera den andra och hindra dem från att ha oberoende tankar och känslor.

Förhållandet är uteslutande sexuellt. Det finns inget annat intresse för den andra personen än en fysisk. En meningsfull och tillfredsställande relation beror på mer än bara bra sex.

Ingen tid själva. En partner vill bara vara med den andra som en del av en grupp människor. Om det inte finns någon önskan att spendera kvalitetstid ensam med dig, utanför sovrummet, kan det betyda ett större problem.

Tips 6: Hantera förtroendefrågor

Ömsesidigt förtroende är en hörnsten i varje nära personligt förhållande. Tillit händer inte över en natt; det utvecklas över tiden när din kontakt med en annan person fördjupas. Men om du är någon med förtroendeproblem – någon som har förrådts, traumatiserats eller misshandlats tidigare eller någon med en osäker anknytning – kan det vara omöjligt att lita på andra och hitta varaktig kärlek.

Om du har förtroendeproblem kommer dina romantiska relationer att domineras av rädsla – rädsla för att förrådas av den andra personen, rädsla för att bli svikna eller rädsla för att känna sig sårbar. Men det är möjligt att lära sig att lita på andra. Genom att arbeta med rätt terapeut eller i en stödjande gruppterapimiljö kan du identifiera källan till din misstro och utforska sätt att bygga rikare och mer uppfyllande relationer.

Tips 7: Vårda ditt spirande förhållande

Att hitta rätt person är bara början på resan, inte destinationen. För att kunna gå från avslappnad dejting till ett engagerat, kärleksfullt förhållande måste du vårda den nya anslutningen.

För att vårda ditt förhållande:

Investera i det. Ingen relation kommer att fungera smidigt utan regelbunden uppmärksamhet, och ju mer ni investerar i varandra desto mer kommer ni att växa. Hitta aktiviteter som du kan njuta av tillsammans och förbinda dig att spendera tid att delta i dem, även när du är upptagen eller stressad.

Kommunicera öppet. Din partner är inte en läsare, så berätta för dem hur du mår. När ni båda känner er bekväma med att uttrycka era behov, rädslor och önskningar blir bandet mellan er starkare och djupare.

Lös konflikter genom att bråka rättvist. Oavsett hur du närmar dig skillnaderna i ditt förhållande är det viktigt att du inte är rädd för konflikt. Du måste känna dig trygg för att uttrycka de problem som stör dig och för att kunna lösa konflikter utan förödmjukelse, försämring eller insistera på att ha rätt.

Var öppen för förändring. Alla relationer förändras över tiden. Vad du vill ha från ett förhållande i början kan skilja sig mycket från vad du och din partner vill ha några månader eller år på vägen. Att acceptera förändringar i ett hälsosamt förhållande borde inte bara göra dig lyckligare utan också göra dig till en bättre person: snällare, mer empatisk och mer generös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen